Uncategorized

Tips för dig som vill börja tävla med hunden

Det kan vara kul med tävling både för hunden och för husse. Men är din hund redo för tävlingar? Det finns en hel del att tänka på om du vill släppa ut din vovve på olika typer av tävlingsbanor. Här är några tips som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut!

Välj rätt typ av tävlingar

Det finns lite olika typer av sporter för hundar. Du kanske känner till agility som är en typ av hinderbanasport för hundar. Hunden ska ta sig igenom hindren i rätt ordning och på kortast tid för att vinna.


Det finns flera saker som kan påverka vilken typ av tävling som kommer att passa din hund bäst.

Tänk på det här:

Hundraser

Olika raser är olika lämpade för moment som att hoppa eller ta sig igenom mycket små hinder.

Klasser

Det finns tävlingar som enbart är till för bruksraser och för tjänstehundar som är skyddstränade.

Teamet

Du och hunden är ett team. Om du tycker att tävlingen är rolig kommer vovven också att gilla läget.

Kommer din hund att lyckas väl?

Förutom att se på vilka typer av tävlingar som kan tänkas passa din hund kan du se på hur andra hundar av samma ras klarar momenten. Det är inte så dumt att i förväg lista ut hur goda chanser din hund faktiskt har. Det kan vara bra att välja en gren där förutsättningarna är riktigt goda.

Det finns regler för vem som får tävla

När du väl har kommit fram till rätt gren och sett över din hunds hälsa för att säkra dig om att den är redo för träning och tävling kommer det lagliga. Det är inte så att du hur som helst kan registrera din hund till olika tävlingsevent.

Du måste till exempel ha en registrerad hund för att den ska få vara med. Och du måste ansöka om tävlingslicens. Det här gör du vid ett tillfälle och den licens du får kan du sedan använda så länge som du vill tävla med hunden.

När du anmäler dig till en tävling kommer du att få ange hundens licensnummer så det går inte att fuska med detta. Men det är inte bara registrering och tävlingslicens som krävs. Hunden ska också vara vaccinerad.

Din hund måste till exempel ha vaccinerats mot valpsjuka. Du ska kunna uppvisa dokument som styrker detta. SKK har rekommendationer för vaccinationer som du bör se närmre på. Du rekommenderas bland annat att se till att hunden som ska tävla har ett skydd mot kennelhosta.

När det blir dags för tävling

När det blir dags för tävling ska du alltid se till att vara väl insatt i reglerna. Du kan träna inför eventet genom att skaffa saker som gör att det går att öva hemma. Om du har möjlighet kan du se en tävling i förväg för att få en bättre uppfattning om hur den fungerar.

Pressa inte din hund! Ta det hela i lugn och ro. Lite som du hade gjort med ett barn eller själv om du hade gett dig på ett maraton. Framförallt ska det vara roligt både att träna och att tävla. Om det inte är det är det kanske dags att lägga det hela på hyllan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *